Ce este papilomavirusul uman și cum să-l tratezi

Virusul papiloma uman (HPV) este o infecție cu transmitere sexuală extrem de comună în lume.

Particularitatea acestei infecții este că s-ar putea să nu se manifeste de mulți ani, dar în cele din urmă să ducă la dezvoltarea unor boli benigne (papilom) sau maligne (cancer de col uterin) ale organelor genitale.

papilomavirus uman în organism

Tipuri de papilomavirus uman

Sunt cunoscute peste 100 de tipuri de HPV. Tipurile sunt „subspecii" particulare ale unui virus care diferă unele de altele. Tipurile sunt desemnate prin numere care le-au fost atribuite pe măsură ce au fost descoperite.

Grupul cu risc oncogen ridicat este format din 14 tipuri: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 (aceste tipuri sunt legate de dezvoltarea cancerului de col uterin).

În plus, sunt cunoscute tipuri de risc oncogen scăzut (în principal 6 și 11). Acestea duc la formarea verucilor anogenitale (negi genitali, papiloame). Papiloamele sunt localizate pe mucoasa vulvei, vagin, în regiunea perianală, pe pielea organelor genitale. Aproape că nu devin maligne, dar duc la defecte cosmetice semnificative în zona genitală. Negii de pe alte părți ale corpului (mâini, picioare, față) pot fi, de asemenea, cauzați de aceste tipuri de virus sau pot avea o origine diferită. În articolele ulterioare, vom discuta separat despre tipurile de HPV „risc ridicat" și „risc scăzut".

Infecția cu papilomavirus uman

Virusul se transmite în principal prin contact sexual. Aproape toate femeile se infectează cu HPV mai devreme sau mai târziu: până la 90% dintre femeile active sexual vor experimenta această infecție în timpul vieții.

Dar există o veste bună: majoritatea celor infectați (aproximativ 90%) vor scăpa de HPV fără nicio intervenție medicală în decurs de doi ani.

Acesta este cursul normal al procesului infecțios cauzat de HPV în corpul uman. Acest timp este suficient pentru ca sistemul imunitar uman să scape complet de virus. Într-o astfel de situație, HPV nu va aduce niciun rău organismului.Adică dacă HPV a fost depistat cu ceva timp în urmă, iar acum nu este, este absolut normal!

Trebuie avut în vedere faptul că sistemul imunitar funcționează la diferite persoane la „viteze diferite". În acest sens, viteza de a scăpa de HPV poate fi diferită pentru partenerii sexuali. Prin urmare, este posibilă o situație când HPV este detectat la unul dintre parteneri, și nu la celălalt.

Structura HPV

Majoritatea oamenilor se infectează cu HPV la scurt timp după ce devin activi sexual și mulți nu vor ști niciodată că au fost infectați cu HPV. Imunitatea permanentă nu se formează după infectare, prin urmare, este posibil să se reinfecteze atât cu același virus care a fost deja întâlnit, cât și cu alte tipuri de virus.

HPV cu „risc ridicat" este periculos, deoarece poate duce la dezvoltarea cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer. HPV cu „risc ridicat" nu provoacă alte probleme.
HPV nu duce la dezvoltarea inflamației pe membrana mucoasă a vaginului / colului uterin, neregularități menstruale sau infertilitate.

HPV nu afectează capacitatea de a rămâne însărcinată și de a avea o sarcină.
Un copil cu HPV „cu risc ridicat" nu se transmite în timpul sarcinii și al nașterii.

Diagnosticul papilomavirusului uman

Este practic inutil să faci un test HPV pentru risc oncogen ridicat înainte de vârsta de 25 de ani (cu excepția acelor femei care încep activitatea sexuală devreme (înainte de 18 ani)), deoarece în acest moment este foarte probabil să detecteze un virus care va avea în curând. lasa corpul pe cont propriu.

După 25 - 30 de ani, este logic să facem o analiză:

  • împreună cu o analiză citologică (PAP - test). Dacă apar modificări în testul PAP și HPV „risc ridicat", atunci această situație necesită o atenție specială;
  • Persistența pe termen lung a HPV cu „risc ridicat" în absența modificărilor citologice merită de asemenea atenție. Recent, s-a dovedit că sensibilitatea testării HPV în prevenirea cancerului de col uterin este mai mare decât sensibilitatea citologiei și, prin urmare, determinarea HPV singur (fără citologie) este aprobată ca studiu de sine stătător pentru prevenirea cancerului de col uterin. in Statele Unite. Totuși, la noi, se recomandă un examen citologic anual, așa că o combinație a acestor două studii pare rezonabilă;
  • după tratamentul displaziei / precancerului / cancerului de col uterin (absența HPV în analiza după tratament indică aproape întotdeauna un tratament de succes).
    Pentru studiu, este necesar să se obțină un frotiu din canalul cervical (este posibil să se studieze materialul din vagin, totuși, ca parte a screening-ului, se recomandă obținerea materialului din colul uterin).

Analiza trebuie facuta:

  • 1 dată pe an (dacă a fost depistat anterior HPV cu „risc ridicat", iar analiza se face împreună cu un examen citologic);
  • 1 dată în 5 ani dacă analiza anterioară a fost negativă.

Aproape niciodată nu este necesar să se facă o analiză pentru HPV cu risc oncogen scăzut. Dacă nu există papiloame, atunci această analiză nu are sens în principiu (transportarea virusului este posibilă, nu există tratament pentru virus, deci ce să faceți în continuare cu rezultatul analizei nu se știe).

Dacă există papiloame, atunci:

  • cel mai adesea sunt cauzate de HPV;
  • trebuie sterse indiferent daca gasim sau nu tipuri 6/11;
  • dacă luăm un frotiu, atunci direct din papiloamele în sine, și nu din vagin / col uterin.

Există teste pentru a detecta diferite tipuri de HPV. Dacă sunteți testat periodic pentru HPV, acordați atenție tipurilor specifice care sunt incluse în analiză. Unele laboratoare fac cercetări numai pe tipurile 16 și 18, altele - pe toate tipurile împreună. De asemenea, este posibil să se efectueze un test care va identifica toate cele 14 tipuri de virus cu „risc ridicat" într-un format cantitativ. Caracteristicile cantitative sunt importante pentru prezicerea probabilității de a dezvolta precancer și cancer de col uterin. Aceste teste ar trebui utilizate în contextul prevenirii cancerului de col uterin și nu ca un test independent. Analiza pentru HPV fără rezultate citologice (testul PAP) de cele mai multe ori nu permite tragerea de concluzii despre starea de sănătate a pacientului.

Nu există o astfel de analiză care să determine dacă virusul la un anumit pacient va „pleca" sau nu.

Model 3D HPV

Tratamentul papilomavirusului uman

Nu există tratament medical pentru HPV. Există tratamente pentru afecțiunile cauzate de HPV (papiloame, displazie, precancer, cancer de col uterin).
Acest tratament trebuie efectuat folosind metode chirurgicale (criocoagulare, laser, radiocuțit).

Niciun „imunostimulant" nu are legătură cu tratamentul HPV și nu trebuie utilizat. Niciunul dintre medicamentele cunoscute pe scară largă în țara noastră nu a trecut testele adecvate care să le arate eficacitatea și siguranța. Niciunul dintre protocoale/standarde/recomandări nu include aceste medicamente.

Prezența sau absența „eroziunii" colului uterin nu afectează tactica tratamentului cu HPV. Puteți citi mai multe despre acele situații în care este necesară tratarea eroziunii în articolul „Eroziune sau nu eroziune? ".

Dacă pacientul nu are plângeri, și nu există papiloame/modificări la nivelul colului uterin în timpul colposcopiei și conform testului PAP, nu sunt necesare proceduri medicale.

Este necesar să se reia analiza doar o dată pe an și să se monitorizeze starea colului uterin (anual test PAP, colposcopie). La majoritatea pacienților, virusul va „părăsi" corpul singur. Daca nu dispare, nu este deloc necesar ca va duce la dezvoltarea cancerului de col uterin, dar este necesar controlul.

Tratamentul partenerilor sexuali nu este necesar (cu excepția cazurilor în care ambii parteneri au papiloame genitale).

Prevenirea infecției cu papilomavirus uman

Au fost dezvoltate vaccinuri care protejează împotriva tipurilor 16 și 18 de HPV (unul dintre vaccinuri protejează și împotriva tipurilor 6 și 11). HPV tipurile 16 și 18 sunt responsabile pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin, motiv pentru care protecția împotriva acestora este atât de importantă. Vaccinarea de rutină este utilizată în 45 de țări din întreaga lume.
Prezervativul (nu ofera protectie 100%).

Singura metodă care oferă protecție 100% este abstinența de la actul sexual. În niciun caz nu fac campanie pentru el, doar dau de gândit.