Analiza HPV - ce este, cui este atribuită, cum să descifrem rezultatul?

Test de sânge pentru virusul papiloma uman

În prezența simptomelor și semnelor de boală, medicii prescriu multe teste de laborator pentru a confirma ipotezele și a pune un diagnostic. În lista de programări, pacienții pot găsi o analiză HPV: ce este, de ce și când este prescrisă - nu toată lumea poate răspunde.

Ce este HPV?

Virusul papiloma uman, HPV este un întreg grup de boli infecțioase asemănătoare virusului, care sunt larg răspândite. Oamenii de știință cunosc mai mult de 100 de tipuri de acest virus și nu toate sunt periculoase pentru oameni. Cele mai multe sunt prezente imperceptibil în organism pentru o perioadă lungă de timp, provocând transportul. Cu toate acestea, aproximativ 14 tipuri de acest virus sunt oncogene - provoacă dezvoltarea neoplasmelor maligne. La diagnosticare, medicii acordă întotdeauna atenție tipului de HPV, oncogenității acestuia, care determină acțiuni ulterioare și natura tratamentului.

Virusul papiloma uman - tipuri

Virusul papiloma este de obicei împărțit în tipuri în funcție de riscul de a provoca dezvoltarea oncologiei. Luând în considerare acest factor, există trei grupuri principale de HPV:

 1. Non-oncogen- nu provoacă niciodată dezvoltarea de tumori maligne.
 2. Risc oncogen scăzut- poate, în anumite condiții, să provoace dezvoltarea cancerului: 6, 11, 42, 43, 44.
 3. Risc oncogen ridicat- atunci când este infectat cu aceste tipuri de HPV, este dificil de evitat dezvoltarea tumorilor maligne. Papilomavirusuri umane oncogene: 16, 18, 31, 35, 33, 45, 58, 59, 52.
HPV - Virusul papiloma uman

Cum se transmite papilomavirusul uman?

Cunoașterea modului în care se transmite papilomavirusul poate reduce riscul de infecție. În practică, însă, acest lucru este greu de evitat. În marea majoritate a cazurilor, transmiterea are loc odată cu debutul activității sexuale: actul sexual este principalul mod de transmitere a virusului. Transferul acestuia poate fi efectuat și în timpul unui sărut, când există microfisuri și zgârieturi pe suprafața buzelor. De asemenea, te poți infecta dacă încalci regulile de igienă în timp ce vizitezi locuri publice:

 • saune;
 • bazin:
 • băi;
 • și, de asemenea, atunci când folosești periuța de dinți, prosopul, aparatul de ras al altcuiva.

Infecția poate apărea și atunci când copilul trece prin căile infectate ale mamei în timpul nașterii. Experții nu exclud posibilitatea transmiterii virusului prin contact: este instabil, dar este capabil să mențină o anumită activitate.Printre factorii care provoacă infecția cu HPV:

 • debutul precoce al activității sexuale;
 • un număr mare de parteneri sexuali;
 • infecții cu transmitere sexuală;
 • imunitatea redusă.

Virusul papiloma uman - simptome

Virusul papiloma uman poate fi prezent în mod invizibil în organism pentru o lungă perioadă de timp. Perioada de incubație, potrivit experților, poate dura de la 2 luni la 2 ani. Boala decurge imperceptibil: nu există simptome clinice, iar principalele metode de diagnostic arată norma. Unul din trei pacienti, datorita sistemului lor imunitar, isi revine in 6-12 luni de la momentul infectarii.

Clinica de afectare HPV a organismului se reduce la apariția formațiunilor pielii. Pacienții observă papiloame, veruci și condiloame pe piele. Localizarea lor poate fi diferită și corespunde locului de penetrare a virusului în organism: organele genitale, suprafața mâinilor, buzele. Aceste formațiuni arată ca excrescențe papilare, uneori seamănă cu conopida. Excrescentele sunt nedureroase, dar cu frecare și răni, pot provoca durere și sângerare.

Papilom pe piele

De ce am nevoie de un test HPV?

După ce am vorbit despre virus, să trecem la informații despre analiza HPV: ce fel de cercetare este, cum se efectuează și în ce cazuri este prescris. Pentru început, observăm că, dacă se suspectează un papilomavirus uman, analiza ajută la confirmarea sau infirmarea ipotezelor. Cercetarea de acest fel are următoarele obiective:

 • identificarea HPV cu risc oncogen ridicat;
 • confirmarea/negarea persistenței unui anumit tip de HPV;
 • evaluarea riscului de cancer la pacienții cu displazie a stratului epitelial al colului uterin.

Pe lângă motivele menționate pentru examinare, analiza HPV (ce este - indicată mai sus) poate fi prezentată în următoarele cazuri:

 1. Screening primar pentru cancerul de col uterin la femeile peste 30 de ani.
 2. Evaluarea rezultatelor tratamentului chirurgical efectuat al neoplaziei intraepiteliale.
 3. Rezultate îndoielnice ale examenului citologic al frotiurilor ginecologice.

Ce teste ar trebui să fac pentru HPV?

Există mai multe metode pentru a determina prezența virusului papiloma în organism. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, medicii recurg la PCR. Dacă este necesar să treacă o analiză pentru HPV, pacienții sunt supuși direct acestei examinări. Diverse fluide biologice corporale pot fi utilizate ca material pentru examinare:

 • sânge;
 • urină;
 • lichid amniotic (la diagnosticarea unei boli în timpul sarcinii).

Vorbind despre analiza HPV, ce este și cum se efectuează, este necesar să se țină seama de posibilitatea studierii materialului tisular. Deci, în timpul colposcopiei, medicul examinează cu atenție membrana mucoasă a colului uterin. Prezența papiloamelor mici pe ele este o dovadă directă a leziunii HPV asupra organismului. Pentru confirmare, o bucată mică de țesut este luată pentru examinare la microscop pentru a exclude tumora malignă.

Metode de diagnosticare HPV

Diagnosticarea HPV este un set de măsuri care vizează stabilirea prezenței virusului și determinarea tipului acestuia. În acest scop, se folosesc următoarele tehnici:

 1. Testul Digene- metodă modernă precisă. Cu ajutorul acestuia, este posibil să se stabilească concentrația virusului în organism, tipul și oncogenitatea. Materialul pentru cercetare este răzuirea din membrana mucoasă a uretrei sau a vaginului. Este adesea folosit în combinație cu citologia.
 2. Diagnosticarea prin PCR a HPV- o metodă de diagnosticare simplă și accesibilă, care este larg răspândită. Materialul folosit este sângele sau urina pacientului. Presupune detectarea urmelor de ADN viral în probă.
 3. Examen citologic- examinarea frotiului la microscop. Criteriul de evaluare este prezența celulelor modificate în frotiu - diskeratocite și coilocite.
 4. Detectarea anticorpilor la HPV- ajută la identificarea infecției cu virus în stadiile incipiente. Dezavantajul este că nu se poate stabili concentrația și tipul virusului.
 5. Examen histologic - examinarea unei probe de țesut afectat pentru a determina tipul de HPV și oncogenitatea acestuia.
Diagnosticul de laborator al HPV în organism

Virusul papiloma uman - cum să fiți testat?

Înainte de examinare, chiar și în timpul emiterii trimiterii, medicii îi spun pacientului în detaliu cum se face testul HPV într-un anumit caz. În funcție de metodele și materialele de examinare utilizate, algoritmul de analiză poate diferi. Pregătirea pentru cercetare este de mare importanță. Implementarea corectă a tuturor punctelor măsurilor pregătitoare vă permite să obțineți rezultate obiective ale analizei și să eliminați necesitatea implementării repetate.

Pregătirea pentru analiza HPV

Înainte de analiza HPV, pacientul trebuie să îndeplinească o serie de condiții. În acest caz, metoda sondajului și tipul de material pentru analiză au o importanță decisivă. Este reprezentat de:

 • sânge;
 • urină;
 • un tampon din vagin sau uretră.

În funcție de tipul de lichid biologic studiat, pacientului i se oferă recomandări cu privire la modul de pregătire pentru analiză cu o zi înainte. Sarcina examinatorului este să respecte pe deplin regulile de pregătire. Acest lucru va evita obținerea de rezultate false și, în unele cazuri, fals pozitive, atunci când rezultatul indică prezența HPV în absența acestuia.

Test de sânge HPV

Vorbind despre modul în care se efectuează testul HPV, trebuie remarcat faptul că în cele mai multe cazuri sângele pacientului este folosit pentru acesta. Studiul se efectuează pe stomacul gol: cu 10-12 ore înainte de ora estimată de luare a materialului, pacientul nu are voie să mănânce; ca băutură, puteți folosi apă plată fără gaz. Cu 2-3 zile înainte de ziua analizei, este interzis consumul de băuturi alcoolice, alimente grase și junk food. Numai în acest caz, diagnosticul HPV prin sânge vă va permite să obțineți rezultate exacte ale testelor.

Analiza frotiului HPV

Această metodă este folosită mai des pentru examinarea sexului frumos. Înainte ca femeile să fie testate pentru HPV, ele sunt pregătite pentru această examinare. Medicul prezintă pacientului în detaliu toate regulile de pregătire. În acest proces, pot fi evidențiate următoarele puncte importante:

 1. Se face un frotiu înainte de începerea cursului de antibiotice sau la 2, 5 săptămâni după terminarea tratamentului.
 2. În ziua prelevării, este interzisă efectuarea unei toalete a organelor genitale externe folosind produse chimice de igienă.
 3. Este interzisă dușul, introducerea în supozitoare vaginale.
 4. Cu o zi înainte de a lua materialul, trebuie să vă abțineți de la actul sexual.
 5. Ideal este să faci o analiză la mijlocul ciclului; este interzis să faci un studiu în perioada de ovulație.
Diagnosticarea HPV folosind testul digene

Decodificarea analizei HPV

Doar un medic poate descifra corect rezultatele unui test HPV. Specialistul evaluează nu numai valoarea cantitativă a indicatorilor, ci și tabloul clinic, posibilele semne de infecție. Obținerea unei imagini complete a ceea ce se întâmplă ajută la alegerea medicamentelor potrivite și la alegerea metodelor eficiente de tratament. În același timp, este important să se țină cont de gravitatea diagnosticului și a tratamentului în timp util: odată cu vârsta pacientului, crește riscul de a dezvolta neoplasme maligne.

Analiza cantitativă HPV

Atunci când se efectuează un test HPV folosind o analiză cantitativă, decodificarea implică stabilirea concentrației virusului în momentul studiului. Acest lucru ajută la determinarea tacticilor corecte pentru managementul pacientului. PCR în timp real (RT-PCR) măsoară cantitatea de ADN HPV dintr-o probă de testare. Acest lucru este necesar pentru monitorizarea dinamică continuă a unui anumit tip de papilomavirus uman.

Cu toate acestea, chiar și cei care știu despre analiza HPV, ce este și cum se efectuează, nu pot descifra rezultatele în mod independent. Acest lucru trebuie făcut împreună cu examinarea pacientului și alte examinări. Atunci când evaluează, experții respectă următoarea interpretare a indicatorilor:

 • lg< 3- riscul de a dezvolta displazie este redus;
 • lg 3-5- un rezultat semnificativ clinic, există riscul dezvoltării displaziei cervicale;
 • lg >5- probabilitate mare de displazie, eventual stadiul inițial al bolii.

Analiza calitativă HPV

Analiza HPV a riscului oncogen ridicat este efectuată folosind această tehnică. Ajută la identificarea celor 16 și 18 tipuri de HPV. Aceste forme de virus cauzează adesea cancer genital la femei și carcinom cu celule scuamoase, veruci genitale și displazie de col uterin. Eficiența de detectare a ADN-ului HPV ajunge la 98%. Concluzia sugerează un răspuns cu o indicație a fiecărui tip de virus. Există două rezultate posibile: găsit/nu găsit.